Eksamensprojekt: Valgplakaten

Sammen med Sif har jeg valgt emnet “Valgplakaten” i forbindelse med vores eksamensprojekt. Vi har valgt at arbejde med følgende problemstilling: Hvordan har valgplakaterne udviklet sig de sidste 100 år og følger ændringerne samfundet?
Vi vil her primært fokusere på, hvordan de sproglige og grafiske virkemidler har udviklet sig. Hvad angår vores praktiske produkt, har vi valgt at lave en valgplakat ved linoleumstryk samt en valgplakat lavet på computer.

I vores arbejde med vores valgplakat lavet ved linoleumstryk, har vores mål været at fremstille en plakat, der minder om de ældre valgplakater, som ofte var små kunstværker, der talte til vælgernes følelser.

Her ses Venstres valgplakat fra 1950.

Her ses Venstres valgplakat fra 1950.

Ydermere rummer mange af de ældre valgplakater en hel historie og kan opleves som genrebilleder. Nedenfor ses et godt eksempel på dette:

Socialdemokratiet

Her ses Socialdemokratiets valgplakat fra 1950.

Vi har valgt at tage udgangspunkt i politikeren Mads Fuglede fra partiet Venstre. Grundlaget for vores valgplakat lavet ved linoleumstryk er en af Fugledes mærkesager: “Danmark skal være aktiv i verden”.

Vores valgplakat lavet ved linoleumstryk.

Vores valgplakat lavet ved linoleumstryk.

I arbejdet med vores anden valgplakat lavet på computer vil vi derimod tage udgangspunkt i nutidens valgplakater, hvoraf de fleste er stereotype, forudsigelige og humorforladte, og ofte rummer de blot et portræt af politikeren, et partibogstav samt et kryds. Her vil vi ligeledes benytte politikeren Mads Fuglede fra Venstre.

Lars Løkke

Her ses et eksempel på, hvordan den nutidige valgplakat typisk ser ud. Dette er Venstres valgplakat med Lars Løkke Rasmussen fra 2011.

Skriv en kommentar